Beeball

Beeball in het kort … Download PDF

Regels leren? Leer meer bij Honk-en Softbal masters. klik hier.

Uitleg Beeball

Beeball is een sterk vereenvoudigde vorm van honkbal en softbal bedoeld om de jongste kinderen de beginselen van deze sporten aan te leren.
Ontwikkeling
De variant is door de KNBSB ontwikkeld om in de plaats te komen van het tot nu toe gebruikte peanutball. Sinds 2008 draaide de eerste competitie als pilot in de regio Zuid van de bond en vanaf het seizoen 2009 werd Beeball landelijk geïntroduceerd en in 2011 was het landelijk ingevoerd.

Spelers

Het spel wordt gespeeld door spelers (jongens en meisjes) vanaf 5 tot maximaal 9 jaar. Omdat het spel gespeeld wordt met jonge kinderen, is veiligheid van het spel erg belangrijk. Daarom speelt men met een zachte knuppel en een zachte speelbal. Beeball heeft 2 verschillende speelniveaus, gebaseerd op de ervaring van de spelertjes. De KNBSB ontwikkelde de Beeball Rookie League LEAGUE voor de kinderen van 5 tot en met 10 jaar en de Beeball Major League voor kinderen tot 12 jaar. Iedere inning draaien de spelers een positie door (inclusief de spelers op de bank).

Het spel en de spelregels

Doel van het spel is om meer punten te scoren dan de tegenstander. Een punt kan op verschillende manieren gemaakt worden: 1. De slagman slaat een homerun (de bal uit het veld), 2. De slagman bereikt de thuisplaat, 3. De veldspeler vangt de bal die is weggeslagen door een slagman van de tegenpartij. Er zijn per wedstrijd 4 slagbeurten (innings) waarin elk team volledig aan slag komt. Een slagbeurt voor de speler is voorbij zodra de slagman getikt wordt of op een honk staat en speltechnisch niet meer verder kan. Is hij op moment van tikken in contact een honk, dan is de speler in of safe. Heeft hij geen contact met een honk, dan is de honkloper uit. De slagbeurt van het team is over wanneer iedereen uit het team aan slag is geweest Het spel is uiterst actief en zorgt voor een goede teambuilding. Het kan met zeer beperkte middelen gespeeld worden op een pleintje, grasveld of in een sportzaal. De leiding wordt gevormd door ouders of vrijwilligers die via de KNBSB een korte instructie-cursus ontvangen.

Bond

Net als honk- en softbal en peanutball, valt Beeball onder de Koninklijke Nederlandse Base- en SoftBall bond (KNBSB).