top of page
Sportcafe

Bardienst & Scheidsrechtersbeurt

Met elkaar - voor elkaar

Scheidsrechters en bardiensten 2023 

 

Klik hier voor het schema van 2023 

 

Lid zijn en spelen bij HSV Adegeest betekent dat iedereen af en toe wat vrijwilligerswerk moet doen om de vereniging draaiend te houden. Daar horen ook het scheidsen van wedstrijden bij en het bemannen van de bar tijdens wedstrijden. Op deze pagina lees je alles wat je hierover moet weten. 

 

Uitgangspunten 
 • Elke wedstrijd wordt geleid door twee scheidsrechters: een plaatscheidsrechter (ervaren) en een veldscheidsrechter (vaak wat minder ervaren). Bij voorkeur wordt er vanwege dit verschil in ervaring niet onderling geruild tussen plaat- en veldscheids. In een paar gevallen staat er slechts één scheidsrechter ingedeeld omdat we denken dat deze persoon het liever alleen doet. Wil je toch een assistent veldscheidsrechter, laat het ons dan weten.  

 • Iedereen binnen HSV Adegeest moet op termijn in staat zijn om wedstrijden te scheidsen. Ieder spelend lid vanaf 15 jaar en met minimaal 2 jaar speelervaring wordt daarom – naar inzicht van de coach - opgeleid en ingezet als scheidsrechter. Heb je geen ervaring, dan word je samen met een ervaren scheidsrechter ingedeeld. 

 • Bardiensten tijdens jeugdwedstrijden worden ingevuld door de ouders van de spelende teams. 

 • We proberen ieder lid ongeveer drie keer in te delen. 

 • Ben je bestuurslid, coach of structureel trainer, dan ben je vrijgesteld van scheids- en bardiensten. Trainers die af en toe meehelpen, worden ontzien in het schema, maar hebben geen vrijstelling. 

 • De competitie van de beeball, pupillen en softbal aspiranten is bekend tot de zomer. Na de zomer wordt het schema aangevuld en zullen nog enkele wedstrijden met bijbehorende scheidsrechters en bardiensten worden ingepland. 

 

Heb je vragen over het rooster? 

Neem contact op met Chrystel Brandenburgh (mobiel 06 4122 1568, mail chrystel@brandenburgh.nl

 

Het schema 

Het schema van de scheids- en bardiensten wordt aan jullie aangeboden via deze link. Het schema wordt tijdens het seizoen actueel gehouden.  

 

Tijdens de competitie zullen er onvermijdelijk wedstrijden worden verzet. Scheidsrechters volgen altijd de wedstrijd. Wanneer een wedstrijd, waarvoor je als scheidsrechter was ingedeeld, wordt verplaatst, verplaatst dus ook je scheidsrechterbeurt. Het kan voorkomen dat er dan een probleem in je agenda ontstaat. Laat dat dan a.u.b. met de grootst mogelijke spoed weten, zodat er gezamenlijk naar een oplossing gezocht kan worden.  

Een bardienst is niet specifiek gekoppeld aan een wedstrijd, dus bij een verplaatsing van een wedstrijd, kan het zijn dat je opnieuw wordt ingedeeld. Dit is alleen het geval als er op hetzelfde moment geen andere wedstrijd gespeeld wordt bij Adegeest waar ook bardienst voor moet zijn. 

  

Ruilen 

Ben je verhinderd een bardienst of scheidsrechter dienst te draaien, dan heb je de verplichting om zelf voor vervanging te zorgen.  

 

 1. Je gaat tijdig op zoek naar vervanging (ruilt met iemand later in het seizoen, zie hiervoor het schema).  

 2. Wanneer dat een week (7 kalenderdagen) voor de wedstrijd niet is gelukt kan je contact opnemen met Chrystel. Dan word je opnieuw ingedeeld en zal je geen boete worden opgelegd. 

 3. Wanneer je niet op komt dagen of te laat afmeldt, krijg je van het bestuur een boete en word je weer opnieuw ingedeeld. 

 

Wanneer er bardiensten of scheidsrechtersbeurten onderling worden geruild dient dit telefonisch, via app of mail te worden gemeld bij Chrystel. Dan kan zij het schema voor de scheids- en bardiensten bijwerken zodat het actueel blijft. Ook passen we gewijzigde scheidsrechtersbeurten aan in de KNBSB-app. Niet iedereen is in staat om op elk niveau wedstrijden te scheidsen, dus bij twijfel, overleg daar met ons over. 

 

KNBSB-app 

Scheidsrechters zijn in de KNBSB-app gekoppeld aan het digitaal wedstrijdformulier van de wedstrijd. Het is de bedoeling dat je aan het einde van de wedstrijd het digitaal wedstrijdformulier in orde maakt. De aanvoerder van het thuis-team kan je hierbij helpen, maar het moet echt op het veld gebeuren.  

Wat moet je hiervoor doen? 

 • Zorg dat de app geïnstalleerd is op je telefoon EN dat je bent ingelogd 

 • Voor aanvang van de wedstrijd moeten de aanvoerders de opstelling ingevoerd hebben. Je keurt deze voor de wedstrijd goed. 

 • Na de wedstrijd check je bij beide partijen de eindstand en voer je de uitslag in. 

 

Aanvoerders opgelet! 

Aanvoerders (je mag dit natuurlijk delegeren) vragen we om het volgende te doen: 

 • Check het schema en controleer of alle thuiswedstrijden van jouw team erin staan en voorzien zijn van scheidsrechter en bardienst.  

 • Bij verzetten van een wedstrijd: geef dit door aan de scheids- en bardienst. Geef hen ook de nieuwe datum door zodat ze niet voor verrassingen komen te staan. Check ook of ze de nieuwe datum beschikbaar zijn i.v.m. eigen wedstrijden. Zo nee, geef dit dan door aan Chrystel zodat we tijdig een oplossing kunnen verzinnen. 

 • In de week voor de wedstrijd: bel de scheidsen en bardienst, check of ze het in hun agenda hebben staan en hoe laat je hen verwacht.  

 • Voor de wedstrijd: zorg ruim voor de wedstrijd voor een scheidsrechter-pak en tellertje.  

 • Na de wedstrijd: de uitslag afstemmen met de tegenpartij en de scheidsrechters assisteren bij het op de juiste manier invullen van het wedstrijdformulier in de KNBSB-app. Daarna de scheidsrechters vriendelijk bedanken en een drankje aanbieden namens de club. 

 

Spelers, nu jullie opletten! 

Scheidsrechters zijn mensen… ze doen dit vrijwillig zodat jullie een wedstrijd kunnen spelen. Wees dus aardig voor ze, zelfs als het spannend wordt en er fouten worden gemaakt.  

 

 

Opleiding scheidsrechters 

Zoals gezegd staat er op elke wedstrijd een tweetal scheidsrechters ingedeeld. We verwachten dat ervaren scheidsrechters een coachende rol op zich nemen naar hun minder ervaren collega’s. Help elkaar een betere scheidsrechter te worden! Voor de jeugd en degenen die nieuw zijn in het scheidsrechteren zal Jack een aantal clinics verzorgen om de basics uit te leggen.  

Wil je je echt verder bekwamen in de edele kunsten van het scheidsen? Overweeg dan een cursus van de KNBSB. Wil je hier meer info over, dan kan je bij Chrystel terecht. 

bottom of page