top of page

Beeball is een sterk vereenvoudigde vorm van honkbal en softbal bedoeld om de jongste kinderen de beginselen van deze sporten aan te leren. Het spel wordt gespeeld in teams gevuld met jongens en meisjes van 5 tot en met 9 jaar. Omdat het spel gespeeld wordt met jonge kinderen, is veiligheid van het spel erg belangrijk. Daarom speelt men met een zachte knuppel en een zachte speelbal. Het spel is uiterst actief en zorgt voor een goede teambuilding. Het kan met zeer beperkte middelen gespeeld worden op een pleintje, grasveld of in een sportzaal.

De beeballcompetitie in Nederland wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) en loopt grofweg van begin april tot en met eind september, met een korte pauze in de zomervakantie. De competitie wordt voorafgegaan door zaaltrainingen in de periode november-februari en oefenwedstrijden in maart.

Om beeball bij H.S.V. Adegeest te kunnen spelen is het nodig om de volgende materialen/spullen aan te schaffen:

  • Een Adegeest tenue (grijze broek en blauw/gele jersey; verkrijgbaar bij SSK Europe in Kwintsheul), je huurt je tenue van de club zodat je geen nieuw pak hoeft te kopen als je eruit gegroeid bent.

  • Een honkbalhandschoen; verkrijgbaar bij speciale honk/softbalwinkels.

  • Een honkbalhelm; verkrijgbaar bij speciale honkbalwinkels.

  • Buitenschoenen met noppen; b.v. honkbalschoenen of hockey / voetbalschoenen.

 

Beeball heeft 2 verschillende speelniveaus, gebaseerd op de ervaring van de spelertjes: de Beeball Rookie League voor kinderen van 5 tot en met 7 jaar en de Beeball Major League voor kinderen tot en met 9 jaar. In de Rookie League speelt men op een veld met drie honken met maximaal vijf spelers in het veld. In de Major League bevat het veld de volledige vier honken en staan minimaal zes en maximaal negen spelers in het veld. Net als bij honkbal en softbal is het doel van beeball om meer punten te scoren dan de tegenstander middels het slaan van een aangegooide bal en het vervolgens aflopen van alle honken. Er worden per beeballwedstrijd (maximaal) vier innings gespeeld, waarin van beide teams alle spelers een keer een slagbeurt krijgen. Een slagbeurt voor de speler is voorbij zodra de slagman een punt maakt,  getikt wordt, of op een honk staat en speltechnisch niet meer verder kan.

bottom of page