top of page

Honkbal is een balsport die in de buitenlucht wordt beoefend in teams van minimaal 9 spelers. In Nederland kan honkbal gespeeld worden in verschillende leeftijdscategorieën: U12 (9-12 jaar), U15 (13-15 jaar), U21 (16-21 jaar) en senioren (>18 jaar), waar de leeftijd die in een kalenderjaar bereikt wordt leidend is voor de indeling in een bepaalde categorie. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen al starten met een voorloper van honkbal genaamd Beeball (zie aparte sub-pagina voor meer info). Honkbalteams bestaan in de regel uit jongens/mannen, maar zeker bij de (jongere) jeugd komt het steeds meer voor dat ook meisjes honkbal spelen.

Een honkbalwedstrijd is opgebouwd uit zogenoemde innings, twee speelhelften waarin elk team een keer in het veld speelt (verdedigt) of aan slag komt (aanvalt). Het doel van de aanvallende partij is om hun spelers na het slaan van een honkbal – bovenhands aangeworpen door de pitcher van de verdedigende partij – een ronde te laten rennen over de 4 honken en zodoende punten te scoren. De verdedigende partij probeert dit te voorkomen door slagmensen / honklopers uit te maken door bijvoorbeeld de geslagen bal te vangen met hun handschoen of lopers uit te tikken met de bal voordat een honk daadwerkelijk bereikt is. Bij 3 uitjes is een slagbeurt afgelopen en wordt er door de teams van positie gewisseld. Het team met de meeste gescoorde punten wint de wedstrijd. Een volledige honkbalwedstrijd bestrijkt 9 innings en duurt gemiddeld genomen zo’n 3 uur. Echter worden in de meeste jeugdcompetities en sommige seniorenklassen wedstrijden gespeeld met een maximum duur van respectievelijk 1.5 uur (U12 / U15) of 2 uur (U21 / senioren).

De honkbalcompetitie in Nederland wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) en loopt grofweg van begin april tot en met eind september, met een korte pauze in de zomervakantie. De competitie wordt voorafgegaan door zaaltrainingen in de periode januari-februari en oefenwedstrijden in maart.

 

Om honkbal bij H.S.V. Adegeest te kunnen spelen is het nodig om de volgende materialen/spullen aan te schaffen:

  • Een Adegeest tenue (grijze broek en blauw/gele jersey; verkrijgbaar bij SSK Europe in Kwintsheul), tot 18 jaar huur je je tenue van de club zodat je geen nieuw pak hoeft te kopen als je eruit gegroeid bent.

  • Een honkbalhandschoen; verkrijgbaar bij speciale honkbalwinkels.

  • Een honkbalhelm; verkrijgbaar bij speciale honkbalwinkels.

  • Buitenschoenen met noppen; b.v. honkbalschoenen, eventueel met spikes (>16 jaar) of hockey / voetbalschoenen.

  • Voor mannen: een toque.

bottom of page